Search
Close this search box.

Actueel

Een kijkje achter de schermen

Het einde van het jaar is in zicht. Overal zijn de huizen sfeervol verlicht en versierd voor de komende feestdagen. Een mooie tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. Niet voor Engelbert Moes, coördinator bedrijfsbureau van Exterio Vastgoed Partners. Engelbert is al een hele tijd druk met de planning van Exterio voor het komende jaar. Tijd voor een kijkje achter de schermen bij Exterio.

In opdracht van Domijn regelt Exterio het gevelonderhoud aan woningen. Om dit zo goed en zo snel mogelijk te doen, bestaat Exterio uit vijf partijen. Alle vijf partijen voeren werkzaamheden uit aan de buitenkant van de woning. Engelbert Moes: “Alle vijf partijen van Exterio werken op dezelfde manier. Ons werk is daardoor uitwisselbaar en kunnen we sneller en slimmer werken.” Maar hoe wordt nu bepaald wie wanneer het onderhoud doet? Daarvoor heeft Exterio het bedrijfsbureau.

Als coördinator van dit bedrijfsbureau probeert Engelbert de werkzaamheden zo gelijk mogelijk te verdelen over de vijf partijen. Engelbert krijgt van Domijn hiervoor een overzicht van de werken voor de komende twee jaar. Als eerste bekijkt hij welke werkzaamheden er moeten worden uitgevoerd. Moes:”Hiervoor vindt soms een uitgebreid onderzoek plaats of moeten we derden, zogenaamde co-makers, inschakelen.” Op basis van al deze gegevens worden niet alleen de plannen gemaakt voor het eerste jaar, maar ook voor de komende 25 jaar. Deze plannen dient Engelbert dan in en bespreekt hij met Domijn. Vervolgens bekijkt Domijn of dit past binnen het budget en of de prioriteiten moeten worden bijgesteld. Zodra Domijn de werken in hun budget hebben opgenomen, kunnen de werkzaamheden in het jaar daarop worden uitgevoerd.

Met het akkoord van Domijn gaat het bedrijfsbureau tot slot aan de slag met een totaalplanning. Het werk wordt verdeeld tussen de onderlinge partijen. Een hele puzzel. Moes: ”En we kijken wanneer de werkzaamheden het beste uitgevoerd kunnen worden. Zo plannen we het reguliere buitenwerk zoals schilder- en voegwerk in het voorjaar en zomer in. En wordt het binnenwerk in de algemene ruimte, zoals trappenhuizen en gallerijen in de wintermaanden uitgevoerd.”

De exacte planning voor 2017 is in januari klaar. Welke complexen het komende jaar in aanmerking komen voor onderhoud, geeft Domijn in het nieuwe jaar in haar infobulletin aan.