Actueel

“Veel zonlicht op kunststof puien leidde tot scheuren en lekkage”

Blog Olaf Inghels – Projectleider herstelwerkzaamheden complex De Hoed in Haaksbergen

Onlangs werd Exterio door woningcorporatie Domijn ingeschakeld voor het uitvoeren van herstelwerkzaamheden bij complex De Hoed aan de Ferdinand Bolstraat in Haaksbergen. Het probleem bij dit complex, dat 14 appartementen en een huisartsenpost telt, deed zich met name voor bij de puien die zich aan de zonzijde bevinden. De klacht? Er werd veel water op de kunststof kozijnen geconstateerd. Genoeg reden om te kijken naar de oorzaak en de noodzaak van herstelwerkzaamheden.

Eerder dan verwacht

Olaf Inghels, projectleider: “Na onderzoek concludeerden we dat de kunststof puien, die in 2003 geplaatst waren, op meerdere plaatsen lekken vertoonden en dat er een aantal dorpels zelfs gebroken of gescheurd waren. Ook de ondersteuningsbalken tussen de puien waren al aan het rotten. Normaal gesproken mag dit niet gebeuren bij een complex dat nog geen 15 jaar oud is. We kwamen erachter dat er twee oorzaken waren die deze problemen veroorzaakten: de keuze voor donkergekleurde, goedkope kunststof puien tijdens de nieuwbouw in combinatie met het vele zonlicht op de zuidzijde van dit complex.”

Duurzaam investeren

“Door het ontbreken van staal/aluminium versteviging in de kozijnen, waren herstelwerkzaamheden per direct noodzakelijk om de staat van het complex weer in goede orde terug te brengen. Hierbij hebben we gekozen voor hardhouten kozijnen omdat deze houtsoort de belasting van de gestapelde puien veel beter aan kan. In combinatie met HR++ glas, hebben we hiermee ook een verbeterde isolatiewaarde gerealiseerd. Tevens hebben we de houten lamellen die scheuren vertoonden aan de zonzijde vervangen door RVS lamellen zodat ze voor altijd onderhoudsvrij zijn.”

Juiste planning

“Tijdens de herstelwerkzaamheden hebben we uiteraard rekening gehouden met de behoeftes van de huurders. Zo hebben we bijvoorbeeld het vervangen en schilderen van de kozijnen in de wachtkamer van de huisartsenpost ’s middags gepland omdat de consulten voornamelijk in de ochtenden plaatsvinden. In overleg is heel veel mogelijk en daar krijgen we regelmatig een bedankje voor!”